Jak se nakupuje na holandské burze? Vyzpovídali jsme naši nákupčí

Květinová burza v holandském Aalsmeer je největší květinovou burzou na světě. Denně se tam prodá na 19 milionů řezaných a 2 miliony pokojových květin. Nákup v místních aukčních síních je náročná a stresující práce. Vyžaduje znalost trhu a balíček nervů. “Člověk to musí milovat, jinak by to dělat nešlo,” říká naše nákupčí Mája, která nám popsala svou náplň práce. A právě o ní je dnešní článek.

 

Aukční síň se pro nákupčí otevírá v šest ráno. V tu chvíli jsou na skladě holandské burzy navezeny miliony řezaných i pokojových květin. Dorazily před několika hodinami z nejrůznějších koutů světa a za pár hodin budou mířit do své cílové destinace - některé i k nám do Česka do poboček Holandských květin. 

 

Nákupčí, kteří mají tu možnost, okusí atmosféru aukční síně přímo na místě. Většina společností však nakupuje on-line - stejně jako Holandské květiny. Jedna z našich nákupčích, Mája, už před šestou ranní sedí s kávou v ruce u počítače a kontroluje si svůj květinový nákupní seznam. 

 

“Nakupujeme dvakrát do týdne. V pondělí a ve středu. To znamená, že zboží chodí hned další den v úterý a ve čtvrtek. Každé odpoledne před nákupem zkompletujeme, co je potřeba nakoupit a jednotlivé květiny zaškrtáme v programu holandské burzy,” komentuje Mája.

 

Na nákupy se seznamem

 

Seznam holandské burzy čítá desítky tisíc položek. “Ty musím všechny prolistovat a najít to, co potřebuji. To pak přidám na svůj soukromý nákupní seznam,” vysvětluje Mája. Díky vlastnímu seznamu chodí v průběhu aukce nákupčním upozornění, že se bude brzy dražit jejich vybraná položka. 

 

Položky jsou kvalitativně oznámkovány. Ty nejlepší jsou označeny jako A1. "Ty bereme jedině," dodává Mája. Horší kvalitu mají pak A2, což může značit například křivé stonky či jinou kosmetickou vadu. Následuje skupina B.  

 

Ve chvíli, kdy k aukci vybrané položky dojde, bojují nákupčí doslova o vteřiny. Cena květin začíná na nejvyšším čísle a postupně se snižuje. Na obrazovce Máje kmitá ručička hodin, na kterých se ale místo času objevuje cena za jednu květinu. Mája musí ručičku zastavit na požadované částce, kterou je ochotná za květinu zaplatit. Když se o vteřinu zpozdí, může tulipán místo za 20 centů pořídit za jedno euro. To se pak nákup několika kýblů výrazně prodraží. A pokud bude s nákupem otálet několik dalších vteřin, může jí chtěné tulipány konkurence vykoupit.

 

Kamionem do Česka

 

Během nákupu musí většinou člověk sedět u počítače jako přikovaný. Po hodině následuje desetiminutová přestávka, poté případně ještě jedna. Pak už míří vozíky s květinami do připravených kamionů, které budou putovat do cílové destinace. “Kamiony dovezou celý nákup do našeho skladu v Česku, odkud se květiny distribuují do jednotlivých poboček,” komentuje Mája.

 

Jedna taková kamionová zásoba vydrží několik dní - záleží na městě a pobočce. A také událostech - na Valentýna či Mezinárodní den žen je potřeba se dopředu připravit a floristky na našich pobočkách se nezastaví. 


“Je to zodpovědná práce, proto je to stresující. Je potřeba mít nějaké vědomosti a znát pěstitele květin. Ale miluju to, bez toho by to člověk nemohl dělat,” uzavírá Mája. 

Zpět do obchodu