Ekvádorské růže vydrží týdny, pořiďte je u nás

Přestože většinu květin dovážíme z holandské burzy, růže k vám cestují z mnohem větší dálky. Jejich cesta začíná v dalekém Ekvádoru. Mají větší květy, silnější stonky a jsou odolnější, ne nadarmo se jim proto přezdívá královny mezi růžemi. Seznamte se s jejím veličenstvem královnou růží z Ekvádoru.

 

V rovníkovém státu Ekvádor, druhém nejmenším v Jižní Americe, najdete nádherné pláže i vysoké hory. Rostliny zde dostávají ideální dávku slunečního svitu (mnoho místních farem tak nemusí využívat umělého osvětlení), zároveň se pěstují ve vyšších nadmořských výškách a tedy i v chladnějším podnebí. Díky tomu jsou růže velmi silné a mohou dorůst až 1,5 metru. I jejich květy jsou v porovnání například s holandskými růžemi mnohem větší.

 

Vydrží až 6 týdnů

 

Známe to všichni, květiny jsou krásné, ale také pomíjivé. Za pár dnů jsou jejich květy často smutně svěšené. To by se vám však ale při správné péči o růže z Ekvádoru nemělo stát. Parádu by vám doma měly dělat až 6 týdnů. 

 

Jak se o růže starat:

 

  1. Růže jsou sice královny, ale také “drama queens”. Nesnášejí průvan, takže pozor, aby neofoukly. Při přenosu v chladném a větrném počasí si buďte jisti, že jsou opravdu dobře zabalené v papíru.
  2. Doma před umístěním do vázy zešikma seřízněte konce, díky čerstvému řezu květina vstřebá mnohem více živin.
  3. Voda ve váze by měla být zhruba do ⅓ a měla by být teplá, minimálně 35 °C. To je rozdíl například od tulipánů, kterým naopak vyhovuje voda ledová. 
  4. Vyměňujte vodu každé 2–3 dny, při každé výměně mírně seřízněte stonky. Teplou vodou opět nic nezkazíte.
  5. Růže sice pro svůj růst potřebují slunce, ve váze už je ale umístěte spíše do polostínu, kde je slunce nemůže spálit. 

 

Pokud by vám našich pět tipů nestačilo, přečtěte si samostatný článek, který jsme o tomto tématu psali.

Něco z našeho růžového zákulisí

 

Trh s květinami je neuvěřitelně rychlý. Do květinářství se musí veškeré rostliny dostat čerstvé a nejlépe nerozkvetlé, aby mohly novým majitelům dělat doma radost co nejdéle. Například na holandské burze se proto během jediného dopoledne otočí tisíce květin (jak to na holandské burze funguje jsme psali v jednom z našich předchozích článků). Ráno přijedou ze všech koutů světa, a za pár hodin míří často i na jiný kontinent, aby už ráno byly vystavené v květinářství. 

 

U ekvádorských růží je proces ještě specifičtější. Od chvíle ustřihnutí na farmě po vystavení v obchodech totiž většinou uběhne i týden. Na kvalitě a jejich životnosti se to však nepodepíše – právě naopak. Růže se dováží podchlazené a ve tmě – jsou v krabicích v  zimním spánku, dokonce ani nepotřebují vodu. Díky tomu, že se několik dnů skladují bez vody, odpadá riziko plísně a jiných komplikací, které vlhkost přináší. 

 

Proces “dozrávání” se spustí ve chvíli, kdy se stonky znovu seříznou a květina se zavlaží. V tu chvíli je růže připravená být vystavená u nás na prodejně a dělat radost novým majitelům až 6 týdnů.

 

Vyberte si tu nejkrásnější

Růží existuje přes 150 odrůd, u nás v Holandských květinách si můžete vybírat z více než 20 odrůd od velkokvětých až po miniaturní.

Na e–shopu nabízíme zatím pouze dva druhy, a to překrásné krémové růže s velkými květy Mondial, a Explorer, klasické velkokvěté rudé růže. Na našich pobočkách si ale můžete vybírat z mnoha dalších druhů v různých barvách i velikostech. 

 

Růže pro každou příležitost

Krásná a voňavá růže potěší snad úplně každou dámu. Ať se jedná o kytici k narozeninám, výročí, ve svatební kytici, k významnému dni jako je Valentýn nebo Den matek, nebo jen tak pro radost růže dokáže vždy rozzářit den. Pokud byste chtěli vědět, pro jakou příležitost se pak hodí která barva květu, i o tom jsme se rozepsali v jednom z článků na našem blogu.

Zpět do obchodu