7 tipů jak pečovat o růže, aby dlouho vydržely

Co vás napadne, když se řekne řezaná květina? Patrně krása, vůně, ale také pomíjivost. Ta ke kyticím sice patří, řádnou péčí můžete ale jejich životnost prodloužit. Připravili jsme pro vás 7 ověřených tipů, díky kterým si budete moct užívat nádhery růží mnohem déle.

 

Růže, snad nejznámější a nejoblíbenější květina na světě. Je ale také velmi stará. Víte, že archeologové našli její zkamenělinu, která je stará zhruba 35 milionů let? Není divu, keřová růže kvete i ve velmi náročných podmínkách. Bohužel, o řezaných růžích se tohle úplně říct nedá. Někdy se stává, že po pár dnech ve váze už se už smutně sklánějí.

 

Co tedy ovlivňuje to, jestli nás bude růže ve váze těšit dny, nebo týdny?

 

  • Ještě před koupí si dobře prohlédněte stonky růží - čím jsou silnější, tím déle vydrží.
  • Růže nemají rády průvan a i mírné ofouknutí může mít vliv na jejich životnost. Proto si všímejte i toho, kde jsou růže v květinářství umístěny. Pokud jsou květiny vystavené v prostředí, kde může profukovat, rozmyslete si, zda nevybrat jinou květinu.
  • Zakoupené růže si nechte dobře zabalit do papíru - ofouknutí špatně snášejí i při transportu.

 

Jak na péči o růže?

 

  1. Konce růží seřízněte ostrým nožem našikmo asi o 2-3 centimetry. Díky šikmému seříznutí vytvoříte větší plochu, díky které se může květina dosyta napít. Seříznutí můžete provést pod vodou a bez větších prodlev následně umístit do vázy s připravenou vodou. Seříznutý stonek se na vzduchu rychle zaceluje a může způsobit, že do rostliny následně nevpustí tolik živin.
  2. Květina by měla být očištěná již v květinářství, pokud ale není, postupujte takto: Pokud má růže ještě trny, odstraňte je - alespoň ty, které budou pod vodou. Stejně tak odstraňte listy - zahnívají. Do vody patří opravdu jen stonek. 
  3. Čistá nádoba je dalším základním klíčem k úspěchu. Řádně ji vymyjte dezinfekčním prostředkem. Důležité je zbavit se veškerých mikroorganismů.
  4. Teplota vody je často diskutovaným tématem. V mnoha návodech na internetu najdete doporučení dávat květiny do teplé vody. To ale rozhodně neplatí pro růže. A ani opak jim nesvědčí. Příliš studená voda jim způsobí šok. Umístěte je proto do vlažné vody pokojové teploty. Napusťte ji do vázy a nechte odstát. Vmíchejte květinové krmivo - to vám v květinářství jistě ke kytici přibalili.. 
  5. Vodu obden vyměňujte. V případě vody smíchané s květinovým krmivem stačí jednou za cca 4 dny. Stonky seřezávejte pravidelně každý druhý den o další 2-3 centimetry, ať má květina stálý přísun vody a živin. 
  6. Hladina vody by při prvním umístění do vázy neměla přesahovat přes ¾ stonku. Po pár hodinách trochu odlejte a nechte ji sahat do ½ stonku. 
  7. Umístěte růže na chladnější místo, kam nesvítí přímé sluníčko. 

 

Pozor také, s jakými květinami si růže necháte navázat. Společnost jim totiž nedělá moc dobře. Na to by vás samozřejmě měla floristka v obchodě upozornit. Růže se nesnesou například s liliemi, konvalinkami nebo karafiáty. Stejně tak je nepotěšíte, když budete mít v jejich blízkosti ovoce. Na tajuplné zákoutí s vázou růží a mísou jablek tedy raději zapomeňte… Ovoce vylučuje etylen, který růžím nedělá dobře. Co dodat, růže jsou zkrátka sólisté, kteří se neradi dělí o pozornost. Není divu, jejich krása je jedinečná.  

 

Vyberte si jedinečnou kytici růží hned na našem e-shopu!

Zpět do obchodu