Tipy, jak udržet řezané květiny déle čerstvé

Čerstvé květiny nám vykouzlí úsměv na tváři vždy, když kolem nich projdeme. Každý má radost z krásné kytice! Ale ne každý ví, jak se o svou kytici správně starat a udržet ji tak co nejdéle krásnou, čerstvou a zářivě barevnou. V dnešní době není výjimkou, že řezané květiny vydrží ve váze i po dobu jednoho týdne. Ale o květiny pečovat, aby dělaly radost tak dlouho? Čtěte dál a dozvíte se několik tipů, které prodlouží trvanlivost vaší kytice a tak i vaši radost z ní!

Jak na dlouhotrvající krásu?

Posloužit může i mince z kapsy nebo aspirin! Tyto tipy vás určitě překvapí! Opakování je ale matka moudrosti, a proto si nejprve zopakujeme pár základních metod.

Jestli chcete i další ráno vstávat s čerstvou kyticí na stole, pravidelně vyměňujte vodu a před vložením do vázy květinu seřízněte. Šikmým střihem u růží zvětšíte prostor na stonku, skrze který mohou pít. Chryzantémám je nejlepší konce odlomit a slunečnice mají ihned po seříznutí rády horkou vodu.

V každém případě je zásadní, aby úprava stonků proběhla pod tekoucí vodou. Ta by měla mít vlažnou teplotu, abyste zabránili nežádoucímu přístupu vzduchu.

crop-florist-making-bouquet

Proč mají květiny blízko k lidem?

Naše těla jsou nastavena na tělesnou teplotu, která reaguje na chlad nebo teplo v okolí. Květiny to mají podobně! Především v zimě je důležité květinám věnovat čas, aby vstřebaly změny teploty. Proto se doporučuje nechávat kytici alespoň půl hodiny po příchodu domů zabalenou v balicím papíru.

Také doporučujeme květinám nechat prostor. Váza by neměla být umístěna například vedle ovoce, protože to obsahuje etylen, který způsobuje vadnutí květů. Naopak nechte kus volného místa mezi květinami a dalšími předměty. Každá rostlina uvítá možnost volného nádechu, a proto je podstatné kytici ihned v domácím prostředí rozvázat.

„Každá jsme jiná“ – to platí i pro květiny!

Není tajemstvím, že každý druh květiny je jedinečný. V případě odlišnosti potřeb stejně tak. Největší rozdíl spočívá v množství vyžadované vody.

  • Hortenzie a růže uvítají napuštění vody do poloviny výše jejich stonků.
  • U tulipánů, gerber a chryzantém by voda neměla přesahovat jednu třetinu jejich stonků. 
  • Může nastat situace, kdy je nejlepší namočit celé stonky. A to v momentě, kdy se květiny skloní z důvodu malého příjmu vody.

Ale pro všechny květiny bez rozdílu platí: Nezapomeňte vodu každý den vyměňovat!

DSC_1614-01

Co jste ještě nevěděli? Pár rad na závěr!

Listy jsou plíce květiny. Musí dýchat a mít přístup k čerstvému vzduchu. Dávejte si pozor, aby se při vkládání kytice do vázy nedostaly listy do vody. To je bazén pouze pro stonky!

Pokud máte doma chladnější místnost, přendejte do ní květiny alespoň na noc. Vyvarujte se dosahu přímého slunce a dalším tepelným vlivům, jako jaké mohou mít například radiátory nebo průvan od dveří.

keramické nebo skleněné váze by se měly nacházet pouze silné a vyživené kusy! Zvadlé květy neprodleně vyhazujte. 

Říká se, že i nevšední pomocníci mohou přispět k čerstvosti řezaných květin. Řadí se mezi ně například dřevěné uhlí, které má stejně jako měděné mince ve váze zabraňovat tvorbě plísní a množení nežádoucích bakterií.

Podobné účinky by měla mít i rozdrcená tabletka aspirinu. Aspirin přispívá ke kvalitě vody, a proto je možné ji měnit nebo dolévat pouze jednou za tři dny.

Zpět do obchodu