7 zajímavostí o holandské květinové burze

Na holandské burze se denně protočí 48 milionů květin. Ty do nizozemského městečka Aalsmeer přicestují z nejrůznějších koutů světa a za pár hodin už zase míří jinam. Obdivovat květiny na místě však nikdo nestíhá. O tom, kdo květiny nakoupí, rozhodují minuty. 

Holandská burza je velmi specifická a pochází z ní většina řezaných květin, které česká květinářství prodávají. Neznamená to však, že všechny květiny jsou z Holandska. Burza představuje jen místo, kde se veškerá produkce i z těch nejvzdálenějších koutů světa shlukuje. A odtud pak míří dál.

Díky květinové burze jsme tak schopni dodávat našim zákazníkům čerstvé rostliny - a to i když jsou z druhého konce světa. Jak tedy taková burza funguje? Dali jsme dohromady pár základních faktů, které vás určitě překvapí.

 

  • Pokud mluvíme o holandské burze, mluvíme o místě, které se nachází v malém nizozemském městečku Aalsmeer zhruba 15 kilometrů od Amsterdamu. Budova, ve které se burza nachází, je se svými 990 m² druhou největší obchodní budovou na světě.
  • Denně se zde protočí stovky tisíc řezaných květin z celého světa. Pro bližší představu - během jedné minuty se na burze prodá přes 60 tisíc květin. Na konci dne jde až o 48 milionů květin a 5 milionů dalších rostlin. Otevírací doba je od 6 ráno, a přestože se zavírá v 11 dopoledne, už v 10 hodin je většina květin prodána a putuje do cílové destinace, aby se tam ještě tentýž den, popřípadě další den ráno, dostala.
  • Nejsou to však jednotliví prodejci, kteří přihazují na burze. Ve většině případech se jedná o zkušené nizozemské obchodníky, kteří květiny následně prodávají svým partnerům/odběratelům - například i nám

 

Nedávno jsme dostali dotaz na sociálních sítích. Jedna z našich sledujících se nás ptala, proč jsou naše květiny holandské a ne české. Bylo by to hezké, kdybychom měli produkci v Česku, avšak také neuvěřitelně nákladné, což by se promítlo i do cen pro vás, naše koncové zákazníky. Většina květin potřebuje dostatek světla a vyšší teploty, které české podnebí nedokáže nabídnout, a vytápění a svícení skleníků by vyšlo velmi draho. Kdo by si pak koupil jednu růži za 500 korun? 

 

  • Nejvíce se na burze prodávají růže, tulipány a chryzantémy. Celý sortiment se však skládá zhruba z 30 tisíc druhů jiných rostlin.
  • Zásoby květin sem proudí v klimatizovaných kamionech či letadly. Při nákupu a prodeji květin jde hlavně o čas, vše musí odsýpat, aby koncový zákazník dostal květiny včas. Logistika a přeprava je proto velmi důležitá. Obchodníci zde navíc mohou pořídit celý sortiment během chvilky, což je pro ně mnohem jednodušší než dovážet většinu květin jednotlivě podle druhu z různých koutů světa.
  • Jak to tak na burze bývá, cena za květiny není pevně daná. Holandská burza je však jiná než klasická aukce, kterou pravděpodobně znáte. Pěstitel na začátku přichází s cenou poměrně vysokou, a ta postupně klesá, dokud některý z nákupčích nepřijme. Čím níže jde, tím je samozřejmě o květiny větší zájem, a tak začíná boj s časem. 
  • Dobrá zpráva pro milovníky květin - burza je přístupná i pro návštěvníky a jedná se o velmi zajímavou podívanou. :-) 

 

Z holandské burzy zásobujeme naše obchody každý den - zejména ty pražské, kde je největší poptávka. Většinu našeho sortimentu získáváme právě z holandské burzy. Až na růže. Ty jediné odebíráme, kvůli jedinečné kvalitě, z Ekvádoru. Poznáte je na první pohled. Mají opravdu velké květy a dlouhé stonky. Čerstvé vydrží ve vašich domovech několik týdnů. Mimochodem, už jste četli našich 7 tipů jak pečovat o růže, aby dlouho vydržely

Zpět do obchodu