Ať vám vánoční hvězda vykvete i příští rok

Jeden ze symbolů Vánoc, krásná vánoční hvězda, po odkvetení z mnoha domácností mizí. Je to škoda, uchovat ji totiž lze na příští rok. S trochou trpělivosti a péče na Vánoce opět vykvete - a bude ještě silnější a krásnější. Stačí se v průběhu roku držet několika kroků. Jakých? Čtěte dál!

 

Pryšec nádherný, jinak také vánoční hvězda, je díky svým barvám oblíbený především jako jeden z vánočních symbolů. V obchodech ho před vánočními svátky najdete nejčastěji v červené, růžové či krémové barvě. V posledních letech nabízejí některé obchody i zajímavé melírované. Vánoční hvězdy jsou kouzelnými dekoracemi každé domácnosti.

 

Než vám poradíme, jak na to, aby vánoční hvězda i příští Vánoce zčervenala, je třeba otevřít malé “edukační okénko”. Pro pochopení toho, jak zbarvování u vánoční hvězdy funguje, je důležité znát tyto dva pojmy: 

 

  • krátkodenní rostlina
  • fotoperioda

 

Pojďme si to tedy jednoduše vysvětlit. To, jak květina reaguje na světlo, je velmi důležité pro to, aby její listy další rok byly zabarvené. Vánoční hvězda je rostlinnou krátkodenní.  Znamená to, že pro její zbarvení je důležitý dostatek tmy, nikoliv světla, jak tomu normálně bývá.

 

Fotoperioda je počet hodin, po který je rostlina vystavena světlu. Tato doba by u vánoční hvězdy před Vánocemi měla být pouze zhruba devět hodin vcelku alespoň tři týdny v řadě. Co to tedy znamená v praxi?

 

  1. Po opadání listů v novém roce seřízněte stonek rostliny zhruba na 10 centimetrů. Použijte rukavice, šťáva, která bude z řezu vytékat, je jedovatá. Pozor taky na kolem se točící děti nebo zvířata. Pokud by vás šťáva potřísnila, důkladně si umyjte ruce. Vytékající šťávu můžete zastavit ponořením rány do teplé vody či mírným plamínkem ze svíčky či zapalovače.
  2. Rostlinu umístěte na světlé a chladné místo a zalévejte zhruba jednou za 14 dní. Vyhovovat jí bude zhruba 16 stupňů Celsia. Po mrazech můžete pryšec klidně umístit ven. Vánoční hvězda v zahradě zmohutní. Zemina rostliny by měla být stále vlhká, pozor však, aby květina neplavala ve vodě. Přelitá vánoční hvězda rychle opadává, popř. nadměrná zálivka způsobuje žloutnutí listů.
  3. Až po létě přijdou chladné podzimní večery, přemístěte vánoční hvězdu opět dovnitř, nejlépe do prostor, kde je kolem 20 stupňů Celsia. Zalévejte pravidelně a můžete i poprášit vodou z rozprašovače. 

 

A teď ten nejzásadnější úkol. Jak to udělat, aby vánoční hvězda opět rozkvetla? Odpovědí je zatemňování.

  1. Až budete zapalovat první svíčku na adventním věnci, tedy 4 týdny před Vánocemi, začněte rostlinu zakrývat například novinovým papírem či krabicí. Přikrýt ji můžete každý den kolem páté hodiny odpoledne, a ráno kolem osmé hodiny ji opět odkryjte. V tuto dobu je venku sice už tma, zbarvení ale ovlivní i umělé osvětlení. Na to je potřeba dát pozor.
  2. Zhruba po třech týdnech byste měli zpozorovat poupata. 

 

Znovu vykvetlá vánoční hvězda je většinou košatější a větší. A kdyby přece jen nevykvetla, zastavte se v jedné ze 14 prodejen Holandských květin, kde tento symbol Vánoc můžete pořídit.

 

Co o vánoční hvězdě ještě potřebujete vědět?

  • Vánoční hvězda a kočka - Jedovatá rostlina sice je, smrtelná však nikoliv. Pokud si ji i váš chlupatý mazlíček zamiluje, může mít z takového přátelství bolest žaludku a průjem. Snažte se proto tyto dva obyvatele vašeho domu oddělit.
  • Vánoční hvězda a hnojení - Vánoční hvězdu můžete pravidelně přihnojovat hnojivem pro pokojové rostliny se zálivkou.
  • Původ vánoční hvězdy - Vánoční hvězda je sice symbolem vánoc a zimního období, pochází však z mnohem teplejšího podnebí - Mexika. Na takové ofouknutí může být proto dost citlivá. Dejte si proto pozor při výběru z obchodu. Tam, kde na květiny táhne, raději nic nekupujte. 
Zpět do obchodu