Vyberte to správně. Co symbolizují jednotlivé barvy květin

Při výběru květiny je vhodné myslet i na to, co chcete květinou sdělit. Chcete dané osobě vyjádřit vášnivou lásku? Pokoru? Úctu? Omluvit se? Květiny to mohou říct za vás - jak druh květiny, tak i barva. Připravili jsme proto pro vás přehled toho, co jednotlivé barvy mohou symbolizovat. 

 

Vybírat květiny podle barev znamená prožívat čisté emoce. Zavřete oči a představte si jednotlivé barvy. Co ve vás vyvolávají, jak se cítíte? A jak chcete, aby se cítila obdarovaná osoba? Možná žádný návod vůbec nepotřebujete, intuice vám napoví. Rudé růže vyjadřují vášeň a touhu, bílé kaly zase symbolizují čistotu a svatost. Informace o barvách květin se zaznamenávaly již po staletí. Co o nich tedy víme?

 

Červené květiny a kytice

Červená, až rudá, symbolizuje intenzivní lásku a touhu. Červená je totiž symbolem srdce. Červené růže jsou proto v dnešní době nejprodávanějšími květinami vůbec, především na Valentýna, kdy jimi tisíce mužů obdarují své partnerky. Podobnou úlohu ale plní například i karafiáty, tulipány či gladioly. 

 

Žluté květiny a kytice

Žlutá je symbolem přátelství, štěstí a respektu. Žluté květy symbolizují i důvěru a soucit. Právě proto jsou žluté kytice vhodné například pro kolegy(ně) v práci, známé či prarodiče. Vyjádříte jimi sympatie a úctu. Vybírat můžete například mezi slunečnicemi, tulipány, žlutými růžemi či liliemi. 

 

Zelené květiny a kytice

Jaká jiná barva by měla symbolizovat přírodu víc než zelená. Zelená je barvou harmonie, radosti a stability. Symbolizuje zdraví, čistotu, klid a hlavně dobré vyhlídky do budoucna. Nádherné jsou například kaly, ale také orchideje, které jsme vám jako květinu měsíce února tento měsíc představili na našich sociálních sítích.

 

Oranžové květiny a kytice

Sytá oranžová je často spojována se západem slunce. Představuje štěstí a radost. Oranžové květiny symbolizují poselství, dobrodružství, spontánnost a lásku. V květinářstvích narazíte nejčastěji na oranžové tulipány, karafiáty, gerbery či chryzantémy.

 

Růžové květiny a kytice

Růžová barva v sobě kombinuje nevinnost, hravost, citlivost a jemnost. Pro některé může být pocitově příjemnější než rudá. Možná i proto je označována jako nejromantičtější barva ze všech. Je spojována s láskou, ženskostí a ohleduplností. Nejčastěji můžete vybírat mezi růžemi, chryzantémami, karafiáty či gerberami.

 

Modré květiny a kytice

Modrá je barvou vyrovnanosti a klidu. Symbolizuje náladu k rozjímání, moudrost a stabilitu. Modré květiny však symbolizují i trvalou důvěru a intimitu, proto se hodí jako dar například v dlouhodobých vztahů. Klid a pohoda z těchto květin také dělá vhodný dárek k soustrasti či přání rychlého uzdravení. Klasickými zástupci jsou nádherné hortenzie či kosatce.

 

Bílé květiny a kytice

Bílé květiny jsou spojovány s morální čistotou a nevinností. Symbolizují upřímnost a dokonalost. Není proto divu, že se často zakomponovávají do svatební kytice pro nevěstu. Mezi bílé zástupce patří například karafiáty, orchideje, kaly nebo gerbery. Všemi těmito květinami vyjádříte starostlivou lásku a věrnost navždy. 

Ať už je vaší oblíbenou barvou kterákoli, u nás si jistě svého favorita vyberete - a to jak v některé z našich kamenných prodejen, anebo přímo zde, na e-shopu. Pochlubte se nám svým výběrem na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit @holandske_kvetiny a doplnit i hashtag #holandskekvetiny, ať nám váš příspěvek neunikne.

Zpět do obchodu